Leuven Night Run

Parcours

Terwijl jullie flink trainen proberen wij een zo gevarieerd mogelijk parcours aan te bieden. Hier houden we je alvast up to date met een stand van zaken. Het parcours is onder voorbehoud van wijzigingen.

We streven ernaar om minimaal 30% van het parcours te vernieuwen!

Start

rector De Somerplein
Starten doen we in waves op het Rector De Somerplein waar een DJ ons alvast in de juiste sfeer brengt.

Het Rector De Somerplein, kortweg De Somerplein, is een plein in het centrum van Leuven. Het plein werd genoemd naar de eerste rector van de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven, professor Pieter De Somer. Het plein is de verbinding tussen de Bondgenotenlaan, de Tiensestraat, de Grote Markt en het Margarethaplein. Het plein wordt gedomineerd door het koor van de Sint-Pieterskerk.

Na het station van Leuven is het De Somerplein met zijn drukke bushaltes de belangrijkste toegangsweg tot Leuven via het openbaar vervoer. Op het plein staat ook het Fonske, een standbeeld dat de KU Leuven bij haar 550-jarige bestaan aan de stad schonk.
(Bron: Wikipedia)

De Leuvenaars en studenten spreken vaak af “Aan Fonske”, wel dat doen wij nu ook. Fonske was in 2017 tevens ons logo en sierde toen ook de jaarlijkse T-shirt. In 2019 valt die eer te beurt aan de Ballon van de Vriendschap. Een waar collectorsitem!

Stadhuis

stadhuis
Het stadhuis van Leuven is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en staat op de Grote Markt van de stad.

De plannen voor het stadhuis van Leuven zijn gebaseerd en geïnspireerd op het Stadhuis van Brugge. Het Brugse stadhuis is een van de oudste in België en stond, naast dat van Leuven, model voor onder meer het stadhuis van Oudenaarde, Brussel en Gent.

Het stadhuis telt drie verdiepingen. Tussen de vensters zijn telkens twee nissen, die lichtjes uitspringen. Drie van de vier hoektorens hebben ook nissen. De kraagstenen zijn gebeeldhouwde voorstellingen uit de bijbel. Het steeds terugkerende onderwerp is schuld en boete. Ze hadden een belerende en vermanende functie.
(Bron: Wikipedia)

Radiohuis R – Radio 2

radiohuis
Aan de achterzijde van het historische stadhuis in Leuven opende in 2012 R, het Radiohuis van de VRT. Een gloednieuwe radio- en publieksstudio, een trendy redactieruimte voor Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. Moderne vergaderfaciliteiten bieden voor de VRT uitdagende mogelijkheden om radio te maken tussen de mensen, en dit voor alle VRT-netten. Het Radiohuis wil een open huis vol radio zijn. Radio met een optimale interactie met het publiek, radio van nu, straks en toen. Zonder aan het karakter van het geklasseerde gebouw te raken, werd hiervoor een hedendaags concept bedacht.
(Bron: VRT)

Cera


Begin dit jaar vond de feestelijke inhuldiging plaats van de nieuwe huisvesting van de coöperatie Cera. Met de nieuwbouw op de hoek van de Muntstraat en de Boekhandelstraat vestigt Cera het beslissingscentrum van de coöperatie in de historische binnenstad.

Paul Robbrecht, van het architectenbureau Robbrecht & Daem, z’n visie op het nieuwe Cera-gebouw: “Het nieuwe Cera-gebouw belichaamt de coöperatieve en maatschappelijke ambitie maar gelijktijdig is het een gebouw dat zich in de stad inweeft en een verbindende alliantie aangaat met belangrijke architecturale componenten uit de omgeving: het Stadhuis, het Helleputtegebouw en het Hôtel d’Eynatten. Het gebouw is een stad in de stad.”

Oordeel zelf op de Leuven Night Run…

(Bron: www.cera.be)

M – Museum

museum M
M – Museum Leuven is een museum in de Leuvense binnenstad, op de locatie van het vroegere stedelijk museum Vander Kelen-Mertens. Het museum beschikt over een eigen collectie van circa 46.000 werken. De opening vond plaats op 20 september 2009 door de Belgische prinses Mathilde en de Nederlandse prinses Máxima.

M – Museum Leuven was de laureaat van de museum- en publieksprijs van de Vlaamse MuseumPrijs 2011.
(Bron: Wikipedia)

Universiteitsbibliotheek


Nadat de oorspronkelijke universiteitsbibliotheek tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd verwoest, kreeg de KU Leuven na de oorlog een nieuwe bib aan het Ladeuzeplein. Het elegant gebouw van architect Whitney Warren is opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl en kreeg een klokkentoren van 87 meter hoog mee. Tijdens Wereldoorlog II was er opnieuw veel schade, maar nadien werd het gebouw in zijn glorie hersteld.
(Bron: www.standaard.be)

Kinepolis


Kinepolis Group is een Belgische bioscoopketen met filialen in West-Europa. Het bedrijf ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen (familie Bert en familie Claeys) en liet zich in 1998 op de beurs noteren. Kinepolis telt 50 bioscopen in Europa. Kinepolis Leuven, vroeger beter gekend als de Supercity telt 7 zalen en zo’n 1870 stoeltjes.
(Bron: Wikipedia)

Het Depot


Het Depot is een concertzaal en muziekcentrum in Leuven, gelegen aan het Martelarenplein. Het Depot wordt beheerd door de gelijknamige vzw Het Depot.
De huidige grote concertzaal heeft een maximumcapaciteit van 840 personen, 290 zitplaatsen en 550 staanplaatsen. De foyer biedt plaats aan 150 personen. Daarnaast is er de Lounge, een multifunctionele ruimte met een capaciteit van maximum 50 personen. Verder zijn er verschillende ruimtes die die gebruikt kunnen worden voor repetities en preproducties. Ook is er een audiolab.
(Bron: Wikipedia)

STELPLAATS


STELPLAATS is de tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn. Het wil jonge initiatieven de ruimte bieden om projecten op te zetten met extra zuurstof en creativiteit. Je vindt in STELPLAATS zowel vaste ”bewoners” als éénmalige initiatieven.
STELPLAATS is een thuis voor jonge doeners en denkers. Een ruwe plek die continu in beweging is.
STELPLAATS bouwt samen aan het nu met ambities voor de stad van morgen. Geen idee is hier te wild.
STELPLAATS is gulzig, eigenzinnig en tijdelijk. Wat hier gebeurt, raast verder.
STELPLAATS maakt golven.
(Bron: STELPLAATS)

Anheuser-Busch InBev


Anheuser-Busch InBev is de grootste bierproducent ter wereld. In 2013 produceerde het 400 miljoen hectoliter (hl) bier. AB InBev heeft wereldwijd 139 brouwerijen en 12 fabrieken voor niet-alcoholische dranken.Het heeft zo’n 150.000 werknemers in dienst die werkzaam zijn in 24 landen.
De brouwerij Stella Artois is gevestigd in het hart van Leuven. Zes eeuwen brouwtraditie en de modernste technologie staan er borg voor smaakvol en pittig kwaliteitsbier.

In de brouwerij van Leuven worden Stella Artois en Leffe gebrouwen.

Ooit gedacht om hier binnen te geraken? Laat staan op je loopschoenen?!
(Bron: AB-InBev)

Manhattan Studio’s – Thuis


Dit jaar lopen we door de set van de tv-serie “Thuis”. Die staat in de Manhattan Studio’s aan de Vaart. We lopen dwars door verscheidene decors van de serie. We zijn enorm fier dat we kunnen uitpakken met deze locatie. De Thuis-studio’s zijn een historische plek in de Belgische televisiewereld. Dat we erdoorheen mogen lopen, is een zeer exclusieve gelegenheid, want die deuren gaan eigenlijk nooit open behalve voor de opnames.

Niet lopen achter de bus, maar door de bus!

tofsportnachtbus
Het is eens iets anders, maar het wordt elk jaar opnieuw gesmaakt op onze loop. Het lopen door een gelede bus van De Lijn. Ook dit jaar zijn ze weer present, we vinden ze dit jaar aan de Leuvense vaart. Op de “bel” drukken hoeft niet, de deuren staan al open…

OPEK


OPEK is dé bruisende culturele site aan de vaartkom in Leuven waar verschillende kunstdisciplines elkaar ontmoeten in dans, theater, beeldende kunsten, literatuur en fotografie.
De site is een ontmoetingsruimte waar je voorstellingen bijwoont en debatten volgt. Je kan je stem laten horen bij het acteren of zingen en, tekenen, schilderen en fotograferen behoren ook tot het pallet.
OPEK oogt statisch, gehuisvest in een voormalig pakhuis maar de dynamische infrastructuur kan tellen; vijf theaterzalen, twee kunstateliers, werk-,vergader- en repetitieruimtes en een drukbezocht café.
OPEK is een huis van verbinden, waar kunstbeoefenaars en -bewonderaars elkaar ontmoeten én verrijken.
OPEK is ook de werkplek van de kunsteducatieve organisaties Artforum, Mooss en WISPER, de stadsgezelschappen Het nieuwstedelijk en fABULEUS, de theateropleiding LUCA Drama, het sociaal-artistiek atelier De FactorY en de jongerenorganisatie Urban Woorden. Ook andere Leuvense organisatie vertoeven regelmatig in OPEK, zoals de banaba opleiding cultuurmanagement van de UCLL, 30CC en REused.
Een gezellig huis dus!”
(Bron: www.opek.be)

Sluispark


Het Sluispark is een gloednieuw park in de hippe buurt van de Vaartkom.

Water speelt er een centrale rol door de opengelegde Dijle, lange zittrappen tot aan het water en een waterspeeltuin.
(Bron: www.visitleuven.be)

De Smidse


De Smidse, de voormalige smederij van Stella, is volledig gerenoveerd en omgevormd tot een overdekte markt voor ambachtelijke voedingsproducten: vlees, brood, wijn en geestrijke dranken, aperitiefhapjes, koffie en thee, chocolade, verse pasta en groenten. Een centrale bar, yogastudio, kapsalon, waxbox en een praktijk voor hartcoherentie vervolledigen deze nieuwe ontmoetingsplek.

(Bron: De Smidse)

Klein Begijnhof

Klein Begijnhof
Het Klein Begijnhof van Leuven is een wijk bestaande uit een straat en twee doodlopende steegjes ten noorden van de Sint-Geertrui-abdij. Deze wijk werd tot in de 19e eeuw bewoond door begijnen. Zoals de naam aangeeft, is dit begijnhof de kleinste van twee begijnhoven in de stad. Het andere, Groot Begijnhof ligt aan de andere kant van de stad, en beide hoven hebben in feite geen gemeenschappelijke geschiedenis (in tegenstelling tot de twee begijnhoven in Mechelen).

Van dit begijnhof resten vandaag een dertigtal huizen in traditionele Vlaamse stijl. Over het algemeen zijn ze soberder afgewerkt dan deze in het Groot Begijnhof, hetgeen wijst op de beperkte middelen van de begijnen in dit hof.

Ongeveer de helft van de huisjes werd in 2005 aan particulieren verkocht. De rest is nog steeds eigendom van het OCMW en wordt aan particulieren verhuurd.
(Bron: Wikipedia)

De Minnepoort


Het College van Craenendonck (1574-1797) was een studiehuis van de oude Universiteit van Leuven. Van de gebouwen hiervan staat niets meer overeind. De aanliggende straat, met de naam Craenendonck herinnert nog aan het voormalig College.
Marcel Craenendonck stichtte in het jaar 1574 een studiehuis dat zijn naam droeg.
Bij wet van 15 september 1793 werd tot afschaffing van alle colleges en universiteiten van de Franse Republiek beslist. Het College van Craenendonck werd eveneens opgeheven. In 1806 geraakte het collegegebouw in privé-handen en werd de collegesite progressief gesloopt. Een arm van de rivier de Dijle werd in 1880 gedempt. Hierdoor vergrootte de Craenendonck-straat aanzienlijk. De stad liet in de tuin van het college de Koning Albert I-school bouwen (1923), die nadien omgevormd werd tot het stedelijk conservatorium. In 1970 verrees op de site het cultuurcentrum De Minnepoort.
(Bron: Wikipedia)

Stadscampus UZ Leuven

In de stadscampus van UZ Leuven loopt het parcours eerst langs de oude spoedgevallendienst. Het museum Histaruz toont je daarna het verleden van de Leuvense gezondheidszorg. Histaruz bezit een unieke verzameling van waardevolle historische toestellen, instrumenten, teksten en foto’s. De collectie getuigt over de pioniersrol van vele generaties gedreven zorgverleners die streefden naar een betere gezondheidszorg. Dan doorkruist het parcours het houten auditorium uit 1929 waar duizenden artsen werden opgeleid.

(Bron: https://www.uzleuven.be)

Refugehof


We steken de Dijle over en daar waar vroeger een parking lag vinden we nu een nieuwe woonwijk met in het midden nieuw groen in de stad. Leuvenaar en toch nog niet langsgeweest? Je bent niet de enige. Wij zorgen ervoor dat je voortaan misschien wel een ommetje maakt bij je volgende wandeling door de binnenstad.

Iers College (OV)


Het Iers College of het Klooster der Ierse Minderbroeders was een klooster in Leuven, in de toenmalige Spaanse en Oostenrijkse Nederlanden. Vandaag betrekken de Ierse minderbroeders nog slechts een deel van het domein.Ze richtten er een studentenhuis in voor Ierse studenten. In 1984 werd een groot deel van de gebouwen, inclusief de kapel, afgestaan aan het The Leuven Institute for Ireland in Europe. Dit Instituut is een niet-gouvernementele organisatie. Zij wil Ierland en Noord-Ierland op de Europese kaart zetten en werkt samen met de Katholieke Universiteit Leuven. Dit Instituut heeft ook burelen in Belfast en Dublin en legt zich toe op studie- en zakencontacten

(Bron: Wikipedia)

De Reynaertgesellen


De Reynaertghesellen is een hechte groep theaterliefhebbers, die sinds 1951 bestaat. Jaarlijks brengen ze vier theaterproducties die volledig door vrijwilligers gedragen worden. Ze streven met z’n allen naar kwaliteit en zo maken ze samen mooie producties. Dit theater zal voor vele de eerste kennismaking zijn.

(Bron: http://www.reynaertghesellen.be)

Het Dijlepark

Dijlepark
Dit parkje tussen de kleine en de grote Dijlearm ging in 1994 open voor het publiek.
In de middeleeuwen stonden hier tal van watermolens: de Voorste Begijnmolen, de Graetmolen, de Boemalemolen en de Redingenmolen. In die tijd werd dit gebied ‘de Werf’ genoemd. Hier legden schepen aan die het gehucht Hove en de verschillende molens bevoorraadden.
(Bron: www.leuven.be)

Dit parkje maakte voor het eerst deel uit van het parcours van wat toen nog de Leuven Sprint heette. Gezien vele Leuvenaars toen verrast waren over het bestaan ervan, plaatsen we het graag opnieuw in de kijker.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof
Een passage door het Groot Begijnhof kan uiteraard niet ontbreken. Hier zal je niet alleen wat trager lopen door de kasseien, maar vooral ook om wat langer te kunnen genieten van deze unieke locatie.

Het Groot Begijnhof van Leuven, ook bekend als Begijnhof Ten Hove, is een gaaf bewaarde, en volledig gerestaureerde historische wijk van een tiental straten in het zuiden van de binnenstad. Het is een van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen, met een bebouwde oppervlakte van ongeveer 3 ha. De Dijle stroomt dwars door het hof en splitst er in twee armen.
(Bron: Wikipedia)

Kunstencentrum STUK

STUK
Even uit het Dijledal klauteren doorheen het STUK. Wist je dat het STUK een unieke aula herbergt die dateert uit het begin van de 20ste eeuw? Filmliefhebbers zullen deze locatie zeker herkennen…

STUK is een Huis voor Dans, Beeld en Geluid.

De presentatie van artistiek werk in een inspirerende context staat centraal: in dit huis ontwikkelen en creëren kunstenaars nieuw werk, nemen mensen deel aan cursussen en workshops en reflecteren ze samen met het publiek over kunst en over de wereld. STUK wil een motor zijn voor het kunstenlandschap.
(Bron: STUK)

Huis De Munter


Huis De Munter is beschermd als monument. Het pand bestaat uit de 18de-eeuwse Baelemansvleugel met voorgevel uit 1850, en de 15de- of 16de-eeuwse Golijn Virulivleugel, en maakte aanvankelijk deel uit van het domein van de familie Van ’t Sestich. We passeren langs dit stukje erfgoed om onze weg voort te zetten richting stadspark.
(Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be)

Sint – Donatuspark (stadspark)

stadspark
Het Sint-Donatuspark is een stadspark in de Belgische stad Leuven, gelegen tussen de Charles Deberiotstraat, de Vlamingenstraat en de Naamsestraat. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl en werd tussen 1993 en 1998 opnieuw aangelegd.

In het Sint-Donatuspark bevinden zich thans restanten van de oorspronkelijke ringmuur rond de stad Leuven uit de twaalfde eeuw. Het betreft enkele torens, opgetrokken uit zandsteen en ijzerzandsteen, die tegenwoordig afgesloten zijn voor het publiek.

In de volksmond is het Sint-Donatuspark beter bekend als het stadspark of de Gielenhof (gilden hof).
(Bron: Wikipedia)

De Valk (Family Run)


Kort na het ontstaan van de universiteit werd de pedagogie de Valk gesticht, meer bepaald in het huis de Valk gelegen in de Penninkstraat. In de 15de eeuw breidde de stichting zich spoedig uit tot in de Hoelstraat (nu de Tiensestraat) o.m. door aankoop van het huis de Ketel (Cacabus), waarnaar de pedagogie ook wel werd genoemd.
De Valk is dus eigenlijk een oude pedagogie en niet zozeer een college. Aan de oude Leuvense universiteit bestond er een onderscheid: een college was een gebouw dat diende om studenten te huisvesten.
Nu is de Valk de zetel van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
(Bron: https://www.law.kuleuven.be)

Penta Hotel (Family Run)


Je bent geen fan van de gewone hotelervaring. Prima. In Leuven zijn we dat ook niet. Waar je ook gaat, je houdt er niet van om aan de oppervlakte te blijven. Wat extra diepte is precies waar het bij pentahotel allemaal om draait. Een concept van 103 kamers verdeeld over vijf verdiepingen is perfect gepositioneerd voor zaken en vertier in Leuven, en is toch zo ver verwijderd van de gewone hotelervaring. Jazeker, ze bevinden zich slechts enkele minuten verwijderd van een rijke geschiedenis en cultuur, de beroemde universiteit en de vele cafés, maar het is de penta vibe die hen echt zo bijzonder maakt.
(Bron: https://www.pentahotels.com)

Museum voor dierkunde


De coelacanth, het zegt je vermoedelijk niet veel. Zo’n coelacanth is een vis waarvan we tot in de 20ste eeuw dachten dat hij 65 miljoen jaar geleden was uitgestorven, samen met de dinosauriërs. Intussen weten we beter. In het Museum voor Dierkunde van de Leuvense universiteit kun je een exemplaar bewonderen. Net als het skelet van een Groenlandse walvis uit circa 1880. En nog zo’n 4998 andere specimina. Een verborgen dierenrijk in Leuven!

Van spons tot walvis
Het museum beheert een indrukwekkende collectie: skeletten, opgezette dieren, exemplaren in vloeistof. Met name de collectie schelpen is bijzonder uitgebreid. Je krijgt hier een systematisch en ‘levendig’ overzicht van het dierenrijk, van spons tot zoogdier.
(Bron: https://www.erfgoedcelleuven.be)

Dewerf

dewerf
Dewerf is een ideaal ontmoetingspunt om gezellig met vrienden bij te praten, maar hongerige magen komen hier ook beslist aan hun trekken.

Je eten wordt ook nét iets anders geserveerd dan in een doorsnee café. Je fruitsap drink je bijvoorbeeld uit vrolijk gekleurde plastieken bekers. Je ijsje eet je uit een ouderwetse weckpot. Je chocolademelk wordt steeds vergezeld van een prince-koek en het verse fruitsap, tja, dat moet je zelf maar eens uitproberen. Op elk tafeltje staat alvast een rol keukenpapier klaar om de smosboel op te ruimen

Dewerf een vaste waarde op ons parcours, zo ook dit jaar!
(Bron: Leven in Leuven)

Universiteitshallen – Jubileumzaal

universiteitshal
Was oorspronkelijk de lakenhalle, in 1317 opgericht door de architecten Jan Stevens, Arnold Hore en Godfried Raes (huidige benedenverdieping in gotische stijl).
In 1432 werd de pas gestichte universiteit ondergebracht in de vleugel aan de Krakenstraat. De vier hogere faculteiten en de administratie vonden gedurende vele eeuwen onderdak. De hal bleef leslokaal tot de Eerste Wereldoorlog.
In 1679 verkocht de stad de universiteitshal volledig aan de universiteit, waarna het gebouw hoger werd opgetrokken (huidige eerste verdieping in barokstijl).
In 1723 werd de Regavleugel aangebouwd (classicistische gevel in zandsteen aan kant van de Oude Markt). In 1914 vernield door brand; hersteld in 1922.
Nu nog zijn de diensten van het rectoraat erin ondergebracht.

Ook dit jaar geen korte doorsteek, neen het mag wat meer zijn. We nemen de trappen naar boven en lopen door de prachtige jubileumzaal van het gebouw!

(Bron: www.leuven.be)

Heilige-Drievuldigheidscollege – Finish

hdc
Het Heilige-Drievuldigheidscollege is een katholieke school ingericht door de paters Jozefieten in het hartje van Leuven.
De school werd in 1843 gesticht door kanunnik Constant Van Crombrugghe, stichter van de Congregatie van de Jozefieten. De hoofdingang van de school bevindt zich op het uiteinde van de Oude Markt, de achterzijde van de school bevindt zich aan het Pater Damiaanplein waar het stoffelijk overschot van de Heilige Damiaan van Molokai rust in de crypte van de Sint-Antoniuskerk.
Finishen doen we dit jaar voor het eerst op de speelplaats van het HDC. Wandel verder door de schoolpoort naar de Oude Markt en geniet verder van de unieke sfeer op de Tofsportnacht.

(Bron: Wikipedia)