Leuven Night Run

Parcours

Terwijl jullie flink trainen proberen wij een zo gevarieerd mogelijk parcours aan te bieden. Hier houden we je alvast up to date met een stand van zaken. Het parcours is onder voorbehoud van wijzigingen.

We streven ernaar om minimaal 30% van het parcours te vernieuwen!

 

Vele andere locaties worden de komende weken nog vrijgegeven…

 

Start

rector De Somerplein
Starten doen we in waves op het Rector De Somerplein waar een DJ ons alvast in de juiste sfeer brengt.

Het Rector De Somerplein, kortweg De Somerplein, is een plein in het centrum van Leuven. Het plein werd genoemd naar de eerste rector van de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven, professor Pieter De Somer. Het plein is de verbinding tussen de Bondgenotenlaan, de Tiensestraat, de Grote Markt en het Margarethaplein. Het plein wordt gedomineerd door het koor van de Sint-Pieterskerk.

Na het station van Leuven is het De Somerplein met zijn drukke bushaltes de belangrijkste toegangsweg tot Leuven via het openbaar vervoer. Op het plein staat ook het Fonske, een standbeeld dat de KU Leuven bij haar 550-jarige bestaan aan de stad schonk.
(Bron: Wikipedia)

De Leuvenaars en studenten spreken vaak af “Aan Fonske”, wel dat doen wij nu ook. Fonske was in 2017 tevens ons logo en sierde toen ook de jaarlijkse T-shirt. In 2018 valt die eer te beurt aan de kotmadam. Een waar collectorsitem!

Justitiepaleis


Het justitiepaleis, werd tussen 1923 en 1930 opgetrokken in opdracht van het Provinciaal Bestuur van Brabant naar ontwerp van de Brusselse architect O. Francotte. Deze door de Franse Academie gevormde architect hanteerde een exuberante historiserende architectuurstijl waarin in ruime mate traditionele elementen uit voornamelijk de Franse renaissance en barok werden aangewend. Het gebouw huisvest de correctionele rechtbank, de handelsrechtbank, de burgerlijke rechtbank, en sinds 1996 ook het assisenhof, met alle bijhorende gerechtelijke diensten.
(Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/)

Het heeft ons destijds heel wat zweet gekost om dit pareltje in het parcours te kunnen opnemen. We zijn allen die hieraan hun steentje hebben bijgedragen enorm dankbaar en zijn super fier jullie dit ook op de komende editie van de Leuven Night Run te kunnen voorschotelen!

Sint Geertrui hof

Sint Geertrui hof
De Sint-Geertrui-abdij was een rijke abdij van reguliere kanunniken van Sint-Augustinus in de Halfmaartstraat, nabij de Mechelsestraat.

Deze abdij werd door Hendrik I van Brabant gesticht in 1206. De abdij bezat talrijke landerijen en hoeves. Binnen de Leuvense omwalling bezat ze wijngaarden met een bijhorend, nog steeds bestaand, wijnpershuis. Vandaag resten van de abdij nog de kerk en een deel van de kloostergebouwen.
Op de plaats van een oude vleugel van de abdij verrees na de Eerste Wereldoorlog onder impuls van professor-kanunnik Armand Thiery een vreemd aandoend samenraapsel van gerecycleerde gevels van huizen verwoest tijdens de oorlog.
(Bron: Wikipedia)

Klein Begijnhof

Klein Begijnhof
Het Klein Begijnhof van Leuven is een wijk bestaande uit een straat en twee doodlopende steegjes ten noorden van de Sint-Geertrui-abdij. Deze wijk werd tot in de 19e eeuw bewoond door begijnen. Zoals de naam aangeeft, is dit begijnhof de kleinste van twee begijnhoven in de stad. Het andere, Groot Begijnhof ligt aan de andere kant van de stad, en beide hoven hebben in feite geen gemeenschappelijke geschiedenis (in tegenstelling tot de twee begijnhoven in Mechelen).

Van dit begijnhof resten vandaag een dertigtal huizen in traditionele Vlaamse stijl. Over het algemeen zijn ze soberder afgewerkt dan deze in het Groot Begijnhof, hetgeen wijst op de beperkte middelen van de begijnen in dit hof.

Ongeveer de helft van de huisjes werd in 2005 aan particulieren verkocht. De rest is nog steeds eigendom van het OCMW en wordt aan particulieren verhuurd.
(Bron: Wikipedia)

Sluispark


Het Sluispark is een gloednieuw park in de hippe buurt van de Vaartkom.

Water speelt er een centrale rol door de opengelegde Dijle, lange zittrappen tot aan het water en een waterspeeltuin.
(Bron: www.visitleuven.be)

 

OPEK


OPEK is dé bruisende culturele site aan de vaartkom in Leuven waar verschillende kunstdisciplines elkaar ontmoeten in dans, theater, beeldende kunsten, literatuur en fotografie.
De site is een ontmoetingsruimte waar je voorstellingen bijwoont en debatten volgt. Je kan je stem laten horen bij het acteren of zingen en, tekenen, schilderen en fotograferen behoren ook tot het pallet.
OPEK oogt statisch, gehuisvest in een voormalig pakhuis maar de dynamische infrastructuur kan tellen; vijf theaterzalen, twee kunstateliers, werk-,vergader- en repetitieruimtes en een drukbezocht café.
OPEK is een huis van verbinden, waar kunstbeoefenaars en -bewonderaars elkaar ontmoeten én verrijken.
OPEK is ook de werkplek van de kunsteducatieve organisaties Artforum, Mooss en WISPER, de stadsgezelschappen Het nieuwstedelijk en fABULEUS, de theateropleiding LUCA Drama, het sociaal-artistiek atelier De FactorY en de jongerenorganisatie Urban Woorden. Ook andere Leuvense organisatie vertoeven regelmatig in OPEK, zoals de banaba opleiding cultuurmanagement van de UCLL, 30CC en REused.
Een gezellig huis dus!”
(Bron: www.opek.be)

De stadsschouwburg

Stadsschouwburg
De Stadsschouwburg is een concert- en theaterzaal in Leuven. Het gebouw is gelegen aan de Bondgenotenlaan 21 en werd opgetrokken in 1867 ter vervanging van de zaal ’t Muziek Frascati die door de aanleg van de voorgenoemde laan had moeten verdwijnen.
Stadsarchitect E. Lavergne werd in 1863 belast met de bouw van een nieuwe concertzaal ter vervanging van de bekende “Frascati”-zaal van de familie Cordemans.
De bouw vatte aan in 1864 en de plechtige opening vond plaats op 3 september 1867.

Ooit al in looptenue naar het theater geweest? Dit is je kans!
(Bron: Wikipedia)

 

Leo XIII seminarie


Het Leo XIII seminarie viert binnenkort zijn 125-jarige bestaan. In een open en religieuze atmosfeer hebben verschillende generaties (priester)studenten samengeleefd en gestudeerd. Ook de gebouwen ademen deze historische en religieuze sfeer uit en tonen knappe staaltjes van neogotische architectuur. Vandaag is het Leo XIII seminarie een internationale en christelijke studentenresidentie waar 106 studenten van alle studie-richtingen en nationaliteiten in gemeenschap samenleven. Er zijn tal van verschillende gemeenschappen: Camino, Babel, Jericho, Hebron, Tabor (UP), Paloma (UP), San Damiano, Pharos en Emmaüs.
(Bron: www.leoxiiiseminarie.org)

 

 

Cinema ZED op de Vesaliussite


De nieuwe Cinema ZED op de Vesaliussite al bezocht? Neen? Dan wordt het dringend tijd… Sinds januari 2017 heeft Cinema ZED er twee zalen bij op deze nieuwe locatie.

Cinema ZED is een non-profit cinema die het jaar rond geopend is. De cinema brengt in hoofdzaak nieuwe distributietitels aangevuld met thematische reeksen, herhalingen van ouder werk,
filmklassiekers, documentaires, jeugdfilms en kortfilmcompilaties.

Cinema ZED werd geopend in januari 2002. Het is een project van Fonk vzw, de organisatie die ook achter de filmfestivals Docville en Internationaal Kortfilmfestival Leuven, Dalton Distribution, Zomerfilms, Filmklap en de productiecel Fonk Producties zit.

Cinema ZED is een sterk lokaal verankerde culturele organisatie die intensief samenwerkt met culturele organisaties allerhande. Daarnaast vinden ook met de regelmaat van de klok filmfestivals plaats in Cinema ZED, zoals als het Afrika Filmfestival, het Rode Hond Kinderfestival en het Holebi Filmfestival.

(Bron: Wikipedia)

Finish


Oude Markt
De Oude Markt is een rechthoekig plein in het centrum van Leuven dat grotendeels bestaat uit horecazaken. Hieraan dankt het zijn bijnaam “de langste toog ter wereld”.
Als residentiestad van de graven van Leuven kreeg het plein in 1150, toen de eerste stenen omwalling werd gebouwd, het marktrecht waardoor er economische activiteiten werden ontwikkeld. Er werd tot drie maal per week markt gehouden. Delen van de markt ontsnapten aan de bombardementen van de twee wereldoorlogen, maar toch was de wederopbouw noodzakelijk.
(Bron: Wikipedia)

Finishen doen we dus hier. Maar niet getreurd, je kan hier nog lang nagenieten van het Leuvense gerstenat en genieten van een unieke sfeer op deze Tofsportnacht.