Leuven Night Run

Parcours

Terwijl jullie flink trainen proberen wij een zo gevarieerd mogelijk parcours aan te bieden. Hier houden we je alvast up to date met een stand van zaken. Het parcours is onder voorbehoud van wijzigingen.

We streven ernaar om minimaal 30% van het parcours te vernieuwen!

 

 

Start

rector De Somerplein
Starten doen we in waves op het Rector De Somerplein waar een DJ ons alvast in de juiste sfeer brengt.

Het Rector De Somerplein, kortweg De Somerplein, is een plein in het centrum van Leuven. Het plein werd genoemd naar de eerste rector van de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven, professor Pieter De Somer. Het plein is de verbinding tussen de Bondgenotenlaan, de Tiensestraat, de Grote Markt en het Margarethaplein. Het plein wordt gedomineerd door het koor van de Sint-Pieterskerk.

Na het station van Leuven is het De Somerplein met zijn drukke bushaltes de belangrijkste toegangsweg tot Leuven via het openbaar vervoer. Op het plein staat ook het Fonske, een standbeeld dat de KU Leuven bij haar 550-jarige bestaan aan de stad schonk.
(Bron: Wikipedia)

De Leuvenaars en studenten spreken vaak af “Aan Fonske”, wel dat doen wij nu ook. Fonske was in 2017 tevens ons logo en sierde toen ook de jaarlijkse T-shirt. In 2018 valt die eer te beurt aan de kotmadam. Een waar collectorsitem!

Justitiepaleis


Het justitiepaleis, werd tussen 1923 en 1930 opgetrokken in opdracht van het Provinciaal Bestuur van Brabant naar ontwerp van de Brusselse architect O. Francotte. Deze door de Franse Academie gevormde architect hanteerde een exuberante historiserende architectuurstijl waarin in ruime mate traditionele elementen uit voornamelijk de Franse renaissance en barok werden aangewend. Het gebouw huisvest de correctionele rechtbank, de handelsrechtbank, de burgerlijke rechtbank, en sinds 1996 ook het assisenhof, met alle bijhorende gerechtelijke diensten.
(Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/)

Het heeft ons destijds heel wat zweet gekost om dit pareltje in het parcours te kunnen opnemen. We zijn allen die hieraan hun steentje hebben bijgedragen enorm dankbaar en zijn super fier jullie dit ook op de komende editie van de Leuven Night Run te kunnen voorschotelen!

Keuken Dagelijkse Kost – Jeroen Meus


Door de opnamekeuken lopen van Dagelijkse Kost dat was krap voor de massa lopers die we verwachten. Maar Jeroen is zo vriendelijk geweest om z’n licht aan te laten die avond. Neem dus snel even een kijkje door het raam zoals zovelen het reeds voordeden. Schrijnmakersstraat 11, daar worden alle meesterlijke gerechten klaargemaakt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Sint Geertrui hof

Sint Geertrui hof
De Sint-Geertrui-abdij was een rijke abdij van reguliere kanunniken van Sint-Augustinus in de Halfmaartstraat, nabij de Mechelsestraat.

Deze abdij werd door Hendrik I van Brabant gesticht in 1206. De abdij bezat talrijke landerijen en hoeves. Binnen de Leuvense omwalling bezat ze wijngaarden met een bijhorend, nog steeds bestaand, wijnpershuis. Vandaag resten van de abdij nog de kerk en een deel van de kloostergebouwen.
Op de plaats van een oude vleugel van de abdij verrees na de Eerste Wereldoorlog onder impuls van professor-kanunnik Armand Thiery een vreemd aandoend samenraapsel van gerecycleerde gevels van huizen verwoest tijdens de oorlog.
(Bron: Wikipedia)

Klein Begijnhof

Klein Begijnhof
Het Klein Begijnhof van Leuven is een wijk bestaande uit een straat en twee doodlopende steegjes ten noorden van de Sint-Geertrui-abdij. Deze wijk werd tot in de 19e eeuw bewoond door begijnen. Zoals de naam aangeeft, is dit begijnhof de kleinste van twee begijnhoven in de stad. Het andere, Groot Begijnhof ligt aan de andere kant van de stad, en beide hoven hebben in feite geen gemeenschappelijke geschiedenis (in tegenstelling tot de twee begijnhoven in Mechelen).

Van dit begijnhof resten vandaag een dertigtal huizen in traditionele Vlaamse stijl. Over het algemeen zijn ze soberder afgewerkt dan deze in het Groot Begijnhof, hetgeen wijst op de beperkte middelen van de begijnen in dit hof.

Ongeveer de helft van de huisjes werd in 2005 aan particulieren verkocht. De rest is nog steeds eigendom van het OCMW en wordt aan particulieren verhuurd.
(Bron: Wikipedia)

De Smidse


De Smidse, de voormalige smederij van Stella, is volledig gerenoveerd en omgevormd tot een overdekte markt voor ambachtelijke voedingsproducten: vlees, brood, wijn en geestrijke dranken, aperitiefhapjes, koffie en thee, chocolade, verse pasta en groenten. Een centrale bar, yogastudio, kapsalon, waxbox en een praktijk voor hartcoherentie vervolledigen deze nieuwe ontmoetingsplek.
Dit jaar lopen we voor het eerst door deze nieuwkomer in het Leuvense.
(Bron: De Smidse)

 

Sluispark


Het Sluispark is een gloednieuw park in de hippe buurt van de Vaartkom.

Water speelt er een centrale rol door de opengelegde Dijle, lange zittrappen tot aan het water en een waterspeeltuin.
(Bron: www.visitleuven.be)

 

OPEK


OPEK is dé bruisende culturele site aan de vaartkom in Leuven waar verschillende kunstdisciplines elkaar ontmoeten in dans, theater, beeldende kunsten, literatuur en fotografie.
De site is een ontmoetingsruimte waar je voorstellingen bijwoont en debatten volgt. Je kan je stem laten horen bij het acteren of zingen en, tekenen, schilderen en fotograferen behoren ook tot het pallet.
OPEK oogt statisch, gehuisvest in een voormalig pakhuis maar de dynamische infrastructuur kan tellen; vijf theaterzalen, twee kunstateliers, werk-,vergader- en repetitieruimtes en een drukbezocht café.
OPEK is een huis van verbinden, waar kunstbeoefenaars en -bewonderaars elkaar ontmoeten én verrijken.
OPEK is ook de werkplek van de kunsteducatieve organisaties Artforum, Mooss en WISPER, de stadsgezelschappen Het nieuwstedelijk en fABULEUS, de theateropleiding LUCA Drama, het sociaal-artistiek atelier De FactorY en de jongerenorganisatie Urban Woorden. Ook andere Leuvense organisatie vertoeven regelmatig in OPEK, zoals de banaba opleiding cultuurmanagement van de UCLL, 30CC en REused.
Een gezellig huis dus!”
(Bron: www.opek.be)

Manhattan Studio’s – Thuis


Dit jaar lopen we door de set van de tv-serie "Thuis". Die staat in de Manhattan Studio’s aan de Vaart. We lopen dwars door verscheidene decors van de serie. We zijn enorm fier dat we kunnen uitpakken met deze locatie. De Thuis-studio’s zijn een historische plek in de Belgische televisiewereld. Dat we erdoorheen mogen lopen, is een zeer exclusieve gelegenheid, want die deuren gaan eigenlijk nooit open behalve voor de opnames.

 

 

 

Niet lopen achter de bus, maar door de bus!

tofsportnachtbus
Het is eens iets anders, maar het wordt elk jaar opnieuw gesmaakt op onze loop. Het lopen door een gelede bus van De Lijn. Ook dit jaar zijn ze weer present, we vinden ze dit jaar aan de Leuvense vaart. Op de “bel” drukken hoeft niet, de deuren staan al open…

 

 

Anheuser-Busch InBev


Anheuser-Busch InBev is de grootste bierproducent ter wereld. In 2013 produceerde het 400 miljoen hectoliter (hl) bier. AB InBev heeft wereldwijd 139 brouwerijen en 12 fabrieken voor niet-alcoholische dranken.Het heeft zo’n 150.000 werknemers in dienst die werkzaam zijn in 24 landen.
De brouwerij Stella Artois is gevestigd in het hart van Leuven. Zes eeuwen brouwtraditie en de modernste technologie staan er borg voor smaakvol en pittig kwaliteitsbier.

In de brouwerij van Leuven worden Stella Artois en Leffe gebrouwen.

Ooit gedacht om hier binnen te geraken? Laat staan op je loopschoenen?!
(Bron: AB-InBev)

STELPLAATS


STELPLAATS is de tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn. Het wil jonge initiatieven de ruimte bieden om projecten op te zetten met extra zuurstof en creativiteit. Je vindt in STELPLAATS zowel vaste ”bewoners” als éénmalige initiatieven.
STELPLAATS is een thuis voor jonge doeners en denkers. Een ruwe plek die continu in beweging is.
STELPLAATS bouwt samen aan het nu met ambities voor de stad van morgen. Geen idee is hier te wild.
STELPLAATS is gulzig, eigenzinnig en tijdelijk. Wat hier gebeurt, raast verder.
STELPLAATS maakt golven.
(Bron: STELPLAATS)

De stadsschouwburg

Stadsschouwburg
De Stadsschouwburg is een concert- en theaterzaal in Leuven. Het gebouw is gelegen aan de Bondgenotenlaan 21 en werd opgetrokken in 1867 ter vervanging van de zaal ’t Muziek Frascati die door de aanleg van de voorgenoemde laan had moeten verdwijnen.
Stadsarchitect E. Lavergne werd in 1863 belast met de bouw van een nieuwe concertzaal ter vervanging van de bekende “Frascati”-zaal van de familie Cordemans.
De bouw vatte aan in 1864 en de plechtige opening vond plaats op 3 september 1867.

Ooit al in looptenue naar het theater geweest? Dit is je kans!
(Bron: Wikipedia)

 

Universiteitsbibliotheek


Nadat de oorspronkelijke universiteitsbibliotheek tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werd verwoest, kreeg de KU Leuven na de oorlog een nieuwe bib aan het Ladeuzeplein. Het elegant gebouw van architect Whitney Warren is opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl en kreeg een klokkentoren van 87 meter hoog mee. Tijdens Wereldoorlog II was er opnieuw veel schade, maar nadien werd het gebouw in zijn glorie hersteld.
(Bron: www.standaard.be)

Hoger instituut voor Wijsbegeerte


Het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte huisvest vandaag de diverse filosofische activiteiten van de KU Leuven op zowel onderwijs- als onderzoeksvlak in het Neogotische gebouwencomplex aan het naar zijn stichter genoemde Kardinaal Mercierplein in het centrum van Leuven.
(Bron: Wikipedia)

 

 

 

Leo XIII seminarie


Het Leo XIII seminarie viert binnenkort zijn 125-jarige bestaan. In een open en religieuze atmosfeer hebben verschillende generaties (priester)studenten samengeleefd en gestudeerd. Ook de gebouwen ademen deze historische en religieuze sfeer uit en tonen knappe staaltjes van neogotische architectuur. Vandaag is het Leo XIII seminarie een internationale en christelijke studentenresidentie waar 106 studenten van alle studie-richtingen en nationaliteiten in gemeenschap samenleven. Er zijn tal van verschillende gemeenschappen: Camino, Babel, Jericho, Hebron, Tabor (UP), Paloma (UP), San Damiano, Pharos en Emmaüs.
(Bron: www.leoxiiiseminarie.org)

 

 

Cinema ZED op de Vesaliussite


De nieuwe Cinema ZED op de Vesaliussite al bezocht? Neen? Dan wordt het dringend tijd… Sinds januari 2017 heeft Cinema ZED er twee zalen bij op deze nieuwe locatie.

Cinema ZED is een non-profit cinema die het jaar rond geopend is. De cinema brengt in hoofdzaak nieuwe distributietitels aangevuld met thematische reeksen, herhalingen van ouder werk,
filmklassiekers, documentaires, jeugdfilms en kortfilmcompilaties.

Cinema ZED werd geopend in januari 2002. Het is een project van Fonk vzw, de organisatie die ook achter de filmfestivals Docville en Internationaal Kortfilmfestival Leuven, Dalton Distribution, Zomerfilms, Filmklap en de productiecel Fonk Producties zit.

Cinema ZED is een sterk lokaal verankerde culturele organisatie die intensief samenwerkt met culturele organisaties allerhande. Daarnaast vinden ook met de regelmaat van de klok filmfestivals plaats in Cinema ZED, zoals als het Afrika Filmfestival, het Rode Hond Kinderfestival en het Holebi Filmfestival.

(Bron: Wikipedia)

Campus Groep T Leuven


Campus Groep T Leuven is een campus voor hoger onderwijs van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven in de stad Leuven. Tot 2013 was Groep T een onafhankelijke hogeschool.

Dit gebouw moet je met je loopschoenen verkennen, de foto zegt voldoende niet?

(Bron: Campus Groep T Leuven)

 

Woonzorgcentrum Edouard Remy


Woonzorgcentrum Edouard Remy ligt in het hartje van Leuven. Het WZC wordt beheerd door Zorg Leuven. Het biedt plaats aan 172 valide en zorgbehoevende bewoners. In WZC Edouard Remy is er ook een Centrum voor Kortverblijf met 10 kamers. Het gebouw dateert van 1958 en werd deels gerenoveerd in de jaren 90. De nieuwbouw aan de Andreas Vesaliusstraat werd officieel geopend op 7 februari 2015.
(Bron: www.zorgleuven.be)

 

 

Sint – Donatuspark (stadspark)

stadspark
Het Sint-Donatuspark is een stadspark in de Belgische stad Leuven, gelegen tussen de Charles Deberiotstraat, de Vlamingenstraat en de Naamsestraat. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl en werd tussen 1993 en 1998 opnieuw aangelegd.

In het Sint-Donatuspark bevinden zich thans restanten van de oorspronkelijke ringmuur rond de stad Leuven uit de twaalfde eeuw. Het betreft enkele torens, opgetrokken uit zandsteen en ijzerzandsteen, die tegenwoordig afgesloten zijn voor het publiek.

In de volksmond is het Sint-Donatuspark beter bekend als het stadspark of de Gielenhof (gilden hof).
(Bron: Wikipedia)

Het Pauscollege

Pauscollege
Het Pauscollege (of Paus Adrianus VI-college) is een studentenresidentie van de Katholieke Universiteit Leuven aan het Hogeschoolplein te Leuven.

Het was paus Adrianus VI die bij testament na zijn overlijden in 1523 zijn Leuvense woning ter beschikking stelde als college voor behoeftige theologiestudenten.
In 1967 werd het gerenoveerd en gemoderniseerd. In 1973 werd het complex erkend als onroerend erfgoed. De binnenkoer werd verfraaid met kunstwerken van Gerard Holmens (“Unie” , 1970), Willy Ceysens (“Met Vijf op een Bank”) en Olivier Strebelle (“Leeuw en Leeuwin” aan beide zijden van de trappartij die toegang geeft tot de vierde vleugel). Tegenwoordig zijn er 191 studentenkamers en 10 studio’s.

Het Pauscollege is reeds sinds de eerste editie een locatie op onze loop en ook dit jaar zal de kaarsenrij op het binnenplein niet ontbreken.

(Bron: Wikipedia)

Dewerf

dewerf
Dewerf is een ideaal ontmoetingspunt om gezellig met vrienden bij te praten, maar hongerige magen komen hier ook beslist aan hun trekken.

Je eten wordt ook nét iets anders geserveerd dan in een doorsnee café. Je fruitsap drink je bijvoorbeeld uit vrolijk gekleurde plastieken bekers. Je ijsje eet je uit een ouderwetse weckpot. Je chocolademelk wordt steeds vergezeld van een prince-koek en het verse fruitsap, tja, dan moet je zelf maar eens uitproberen. Op elk tafeltje staat alvast een rol keukenpapier klaar om de smosboel op te ruimen

Dewerf een vaste waarde op ons parcours, zo ook dit jaar!
(Bron: Leven in Leuven)

Radiohuis R – Radio 2

radiohuis
Aan de achterzijde van het historische stadhuis in Leuven opende in 2012 R, het Radiohuis van de VRT. Een gloednieuwe radio- en publieksstudio, een trendy redactieruimte voor Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. Moderne vergaderfaciliteiten bieden voor de VRT uitdagende mogelijkheden om radio te maken tussen de mensen, en dit voor alle VRT-netten. Het Radiohuis wil een open huis vol radio zijn. Radio met een optimale interactie met het publiek, radio van nu, straks en toen. Zonder aan het karakter van het geklasseerde gebouw te raken, werd hiervoor een hedendaags concept bedacht.
(Bron: VRT)

Stadhuis

stadhuis
Het stadhuis van Leuven is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en staat op de Grote Markt van de stad.

De plannen voor het stadhuis van Leuven zijn gebaseerd en geïnspireerd op het Stadhuis van Brugge. Het Brugse stadhuis is een van de oudste in België en stond, naast dat van Leuven, model voor onder meer het stadhuis van Oudenaarde, Brussel en Gent.

Het stadhuis telt drie verdiepingen. Tussen de vensters zijn telkens twee nissen, die lichtjes uitspringen. Drie van de vier hoektorens hebben ook nissen. De kraagstenen zijn gebeeldhouwde voorstellingen uit de bijbel. Het steeds terugkerende onderwerp is schuld en boete. Ze hadden een belerende en vermanende functie.
(Bron: Wikipedia)

Cera


Begin dit jaar vond de feestelijke inhuldiging plaats van de nieuwe huisvesting van de coöperatie Cera. Met de nieuwbouw op de hoek van de Muntstraat en de Boekhandelstraat vestigt Cera het beslissingscentrum van de coöperatie in de historische binnenstad.

Paul Robbrecht, van het architectenbureau Robbrecht & Daem, z’n visie op het nieuwe Cera-gebouw: "Het nieuwe Cera-gebouw belichaamt de coöperatieve en maatschappelijke ambitie maar gelijktijdig is het een gebouw dat zich in de stad inweeft en een verbindende alliantie aangaat met belangrijke architecturale componenten uit de omgeving: het Stadhuis, het Helleputtegebouw en het Hôtel d’Eynatten. Het gebouw is een stad in de stad."

Oordeel zelf op de Leuven Night Run…

(Bron: www.cera.be)

Universiteitshallen – Jubileumzaal

universiteitshal
Was oorspronkelijk de lakenhalle, in 1317 opgericht door de architecten Jan Stevens, Arnold Hore en Godfried Raes (huidige benedenverdieping in gotische stijl).
In 1432 werd de pas gestichte universiteit ondergebracht in de vleugel aan de Krakenstraat. De vier hogere faculteiten en de administratie vonden gedurende vele eeuwen onderdak. De hal bleef leslokaal tot de Eerste Wereldoorlog.
In 1679 verkocht de stad de universiteitshal volledig aan de universiteit, waarna het gebouw hoger werd opgetrokken (huidige eerste verdieping in barokstijl).
In 1723 werd de Regavleugel aangebouwd (classicistische gevel in zandsteen aan kant van de Oude Markt). In 1914 vernield door brand; hersteld in 1922.
Nu nog zijn de diensten van het rectoraat erin ondergebracht.

Dit jaar voor het eerst geen korte doorsteek, neen het mag wat meer zijn. We nemen de trappen naar boven en lopen door de prachtige jubileumzaal van het gebouw!

(Bron: www.leuven.be)

Hollands College


Het Hollands College is een universiteitscollege dat werd opgericht in 1617. Het wordt vandaag door de KU Leuven gebruikt als trefpunt voor maatschappelijke reflectie.

De vzw ‘De vrienden van het Hollands College’ engageert zich voor de instandhouding van dit unieke patrimonium. De vrienden steunen de initiatieven van Metaforum, het KU Leuven platform voor interdisciplinair overleg, om dit college uit te bouwen tot een ontmoetingsplaats voor interdisciplinaire conversatie en culturele evenementen. Ze nemen tegelijk initiatieven om specifieke verfraaiingswerken in dit college mogelijk te maken. Zo helpen ze de waarde van dit unieke patrimonium voor de komende generaties vrijwaren.
(Bron: www.vriendenhollandscollege.be)

Refugehof


We steken de Dijle over en daar waar vroeger een parking lag vinden we nu een nieuwe woonwijk met in het midden nieuw groen in de stad. Leuvenaar en toch nog niet langsgeweest? Je bent niet de enige. Wij zorgen ervoor dat je voortaan misschien wel een ommetje maakt bij je volgende wandeling door de binnenstad.

 

 

 

De Kruidtuin

kruidtuin
De Kruidtuin van Leuven is de oudste botanische tuin van België. De universiteit van Leuven legde hem in 1738 aan voor haar studenten geneeskunde.

In 1835 werd de Kruidtuin van Leuven overgedragen aan de stad Leuven, die in 1982 de oranjerie in haar oorspronkelijke staat renoveerde en een tropische serre plaatste. Liefhebbers van planten en kruiden kunnen hun hart ophalen aan de uiteenlopende collecties. In het serrecomplex van 450 m² vind je naast tal van kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, ook een verscheidenheid van tropische en subtropische soorten.
(Bron: www.leuven.be)

Heilige-Drievuldigheidscollege

hdc
Het Heilige-Drievuldigheidscollege is een katholieke school ingericht door de paters Jozefieten in het hartje van Leuven.
De school werd in 1843 gesticht door kanunnik Constant Van Crombrugghe, stichter van de Congregatie van de Jozefieten. De hoofdingang van de school bevindt zich op het uiteinde van de Oude Markt, de achterzijde van de school bevindt zich aan het Pater Damiaanplein waar het stoffelijk overschot van de Heilige Damiaan van Molokai rust in de crypte van de Sint-Antoniuskerk.

De sporthal zal ook dit jaar niet ontbreken!

(Bron: Wikipedia)

Finish


Oude Markt
De Oude Markt is een rechthoekig plein in het centrum van Leuven dat grotendeels bestaat uit horecazaken. Hieraan dankt het zijn bijnaam “de langste toog ter wereld”.
Als residentiestad van de graven van Leuven kreeg het plein in 1150, toen de eerste stenen omwalling werd gebouwd, het marktrecht waardoor er economische activiteiten werden ontwikkeld. Er werd tot drie maal per week markt gehouden. Delen van de markt ontsnapten aan de bombardementen van de twee wereldoorlogen, maar toch was de wederopbouw noodzakelijk.
(Bron: Wikipedia)

Finishen doen we dus hier. Maar niet getreurd, je kan hier nog lang nagenieten van het Leuvense gerstenat en genieten van een unieke sfeer op deze Tofsportnacht.

Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/5/9/6/leuvennightrun.be/httpd.www/wp-content/themes/skt-befit-child/footer.php on line 147