Leuven Night Run

Praktische info

Wie zijn we?

‘We’ zijn in de eerste plaats een groep vrienden die houdt van de loopsport en ook wel van een uitdaging. Een eigen loopwedstrijd organiseren was er zo eentje van.

Niet zomaar eentje, in 2010 organiseerden we voor het eerst de Hagelandse Wijnloop. Een loopwedstrijd in Holsbeek voor jong en oud, snel of iets minder snel, … doorheen de wijngaarden van het Hageland. Een ‘gewone’ bevoorrading werd vervangen door eentje met wijn in de wijngaard en na de wedstrijd kreeg ieder z’n wijnglas als aandenken en kon er geproefd worden van al het lekkers dat het Hageland te bieden heeft. Een concept dat duidelijk geapprecieerd werd en waaraan jaarlijks vele lopers enthousiast deelnamen.

Een nieuwe uitdaging drong zich niet eens zoveel later op. Lang nog voor het concept gecommercialiseerd werd, organiseerden we als eerste stad in Vlaanderen een avondloop doorheen de mooiste gebouwen en parken van onze stad. Oorspronkelijk werd er geopteerd voor een ‘tijdloop met individuele starts’ waaraan de Belgische toppers deelnamen, maar waarin evenzeer de start-to-runner z’n gading kon vinden. Omdat het ‘tijdloop’-concept sommige mensen wat afschrikt, stapten we in 2016 van dit idee af. De beleving primeert, er zal dus geen tijd geregistreerd worden. Zelf loper zijnde willen we deze unieke loopervaring immers graag delen met zoveel mogelijk mensen en dit aan een democratische prijs. Samen met de stad Leuven hopen we dan ook om jullie massaal te mogen begroeten op een ongetwijfeld mooie zomeravond!

Wat mag je verwachten?

Het hoeft niet gezegd, Leuven is een prachtige stad met vele historische gebouwen. De Dijle kronkelt er doorheen feeërieke parken en Begijnhoven. Aan de oevers liggen de al even imposante universiteitsgebouwen en musea. De studenten- en bierstad maakte van de Oude Markt ‘De langste toog van België’. En zo kunnen we nog wel even doorgaan… Deze stad wil je gewoon eens verkennen met je loopschoenen!

LED-armbandje

Iedere loper ontvangt een LED-armbandje, zo zal je zeker opvallen.

Vanzelfsprekendheden

 • Uniek parcours met seingevers, kilometeraanduiding, bevoorrading, sportdrank aan de finish…
 • Kaarsen en muzikanten zorgen voor extra sfeer
 • Kleedkamers en douches zijn beperkt aanwezig in de sporthal Rijschoolstraat 21, Leuven
 • Bewaring sporttassen (Sporthal Rijschoolstraat 21, Leuven). Enkel kleding in een sporttas wordt in bewaring genomen. Deze bewaarplaats staat onder toezicht tot 23.30u, maar de organisatie kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal door derden.
 • Verzekering van de stad Leuven tijdens de wedstrijd
 • Aanwezigheid Rode Kruis
 • De foto’s volgen nadien op de website

Wat en waar?

 • Vanaf 18u00: afhalen borstnummers in de sporthal Rijschoolstraat 21 te Leuven
 • 20u15 Start Family Run (+/- 3km) op het Rector De Somerplein te Leuven
 • 20u30 Start Leuven Night Run (+/- 10km) op het Rector De Somerplein te Leuven
 • Finish: Oude Markt Leuven, waar je kan genieten van het Leuvense gerstenat

Afstand?

 • De Leuven Night Run is om en bij de 10km. Dit hangt grotendeels af van de gebouwen die we in ons parcours kunnen opnemen.
 • Het zelfde geldt voor de Family Run, hier streven we naar 3km.

Prijs?

 • Familyrun : € 5
 • Leuven Night Run (voorinschrijving): € 10
 • Leuven Night Run (daginschrijving): € 15

Hoe inschrijven?

 • Kan het eenvoudigst via deze website

Starten

Starten doen we vanuit een startbox op het Rector De Somerplein. Afhankelijk van de voorinschrijvingen wordt er gestart in waves die om de 15 minuten zullen vertrekken. Je ontvangt 3 dagen voor de wedstrijd een mail met daarin je borstnummer en je startuur (wave). Je borstnummer bepaalt de wave waarin je start. Wil je lopen met een vriend of vriendin die later inschreef? Dat kan, je start dan in een latere wave. Je vriend of vriendin kan niet in een eerdere wave starten.
De zandloperstart zorgt ervoor dat er gespreid gestart wordt en dat je ten volle kan genieten van de loop.

Veiligheid?

Het parcours zelf wordt door de organisatie ism de stad Leuven zo goed mogelijk voorzien van seingevers en politie. Om op bepaalde locaties te geraken dienen soms grote wegen die niet afgesloten kunnen worden te worden overgestoken. We proberen dit tot een minimum te beperken. Men dient steeds de aanwijzigen van de politie en seingevers op te volgen.
We lopen niet op de hoofdwegen van de stad, maar laten je de stad van een andere kant ontdekken. Kleine steegjes zijn niet altijd goed verlicht, een hoofdlampje is niet verplicht maar zeker een must. Met een fluohesje val je ook beter op dan zonder.
Loopt er toch iets fout, dan staan de mensen van het Rode Kruis voor ons paraat.

Bereikbaarheid?

De Fiets

Kom je met de fiets? Parkeer je stalen ros dan in de fietsenparking van het Rector De Somerplein of deze aan het station.

Het openbaar vervoer

Het station van Leuven ligt op wandelafstand van de Rijschoolstraat 21 en de start- en finishplaats. Meer info vind je bij de respectievelijke vervoersmaatschappijen: NMBS, De Lijn en TEC

De wagen

Gezien grote delen van de stad worden afgesloten voor de loop zelf, kan je je best parkeren aan de rand van de stad en de rest te voet afleggen. Of je neemt de grote invalswegen en parkeert je auto in één van de volgende parkings.